Salli JavaScriptin käyttö selaimessasi jotta voi käyttää sivustoa! Myymässä tai ostamassa autoa? Kilpailuta auton vaihto! | Autobotti.fi
Seuraa meitä:

Auton myynti

Auton myynti

1. Milloin auton myynti kannattaa?

Käytettyjen autojen kauppa käy Suomessa kiivaimmillaan silloin, kun aurinko lämmittää. Kun haluat saada autostasi parhaan hinnan, kannattaa auton myynti ajoittaa kevääseen ja kesään, kun taas ostajan markkinat ovat talvella. Ota kuitenkin myös huomioon se tosiasia, että jotkut autot menevät helpommin kaupaksi kuin toiset, erityisesti jos suunnittelet auton myynti yksityiselle. Kaupat voivat toki syntyä nopeastikin, mutta siihen olettamukseen ei kannata täysin tuudittautua. Esimerkiksi Suomen autoliikkeissä keskimääräinen aika auton myyntiin on noin 80 päivää.

2. Auton myynti - yksityiselle vai liikkeeseen?

Myönnetään, molemmissa on puolensa! Yksityiselle myydessäsi saat autostasi todennäköisesti hieman paremman hinnan, mutta jos laskettaisiin omalle ajankäytöllesi ja vaivannäöllesi hintaa, ei ero todennäköisesti ole suuri. Toki joillekin auton myynti on mukavaa ajanvietettä ja silloin onkin parempi myydä auto itse toiselle kuluttajalle esimerkiksi netin kautta! Autoliikkeeseen myydessäsi säästyt ylimääräiseltä vaivalta ja kaupat sujuvat sutjakkaasti erityisesti auton vaihdon yhteydessä. Lisäksi esimerkiksi rahoitetun auton myynti yksityiselle voi olla haasteellista. Auton myynti liikkeeseen – lue lisää täältä!

3. Siisti, katsastettu ja huollettu auto

Auton myynti ei aina ole helppoa. Mikäli haluat myydä autosi itse, pidä huolta, että autosi on huollettu säännöllisesti sekä asiaankuuluvasti ja että näistä huolloista on myös merkinnät huoltokirjassa. Auton on hyvä olla katsastettu lähiaikoina ja kannattaa myös varmistaa, että auto on siisti – niin sisältä kuin ulkoakin. Näin se kiinnittää mahdollisen ostajan huomion parhaalla tavalla! Jos mahdollista, teetä autollesi myös kuntotarkastus, jolloin ostajaehdokkaiden luottamus kasvaa huomattavasti ja auton myynti helpottuu merkittävästikin.

4. Hinnoittelu

Tavaralle pitää aina tietää hinta, eikä sen määritteleminen auton kohdalla ole aina helppoa. Voit lähteä liikkeelle esimerkiksi vertaamalla muita markkinoilla olevia samanlaisia autoja ja niiden hintoja, jolloin saat hyviä suuntaviivoja oman autosi hinnoittelua varten. Älä yritä myydä autoasi liian halvalla, mutta älä myöskään ylihinnoittele. Liian edulliseksi koettu auto epäilyttää, sillä siinä usein kuvitellaan olevan vikoja. Liian korkea hinta puolestaan automaattisesti työntää ostajaehdokkaat toisiin, edullisempiin vaihtoehtoihin.

5. Tee auton myynti-ilmoitus huolella

Vaikka autosi olisi oikea kultakimpale, on siitä hyvä kertoa myös ostajaehdokkaille mahdollisimman tarkkaan. Mikäli päätät toteuttaa auton myynti esimerkiksi erilaisilla nettisivustoilla, on siellä todennäköisesti monta muutakin saman merkkistä, mallista ja suurin piirtein samat kilometrit läpikäyneitä autoa. Hyvällä myynti-ilmoituksella saat autosi erottumaan kilpailijoista! Muista olla rehellinen – mikäli olet havainnut autossasi vikoja, kerro ne myynti-ilmoituksessa, sillä turha kaunistelu ei autokaupassa kanna pitkälle.

6. Kuvat

Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Hyvään auton myynti ilmoitukseen kuuluvat olennaisesti myös selkeät, päivänvalossa otetut sisä- ja ulkokuvat. Mitä enemmän ja mitä parempia kuvia käytät, sitä luottavaisemmaksi ostajakandidaatit tulevat auton kunnosta. Ennen kuvien ottoa auto kannattaa puunata parhaaseen mahdolliseen kuntoon sisältä sekä ulkoa. Muista myös siirtää esimerkiksi henkilökohtaiset tavarasi pois tieltä kuvien oton ajaksi. Kuvia kannattaa ottaa sisätilojen lisäksi esimerkiksi moottorista ja pienistä yksityiskohdistakin. Älä aliarvioi myöskään miljöön voimaa – mitä upeammat kuvauspaikat auttavat miellyttävien mielikuvien rakentamisessa myös autokaupassa.

7. Onko autostasi jäljellä velkaa rahoitusyhtiölle?

Nykyään suurin osa etenkin kalliimman hintaluokan autoista hankitaan rahoituksella, jolloin auton hankintaan ei tarvitse kerralla sitoa niin paljon rahaa kiinni. Mikä on paras vaihtoehto auton myyntiin, kun siitä on vielä velkaa jäljellä? Mikäli haluat myydä autosi, mutta siitä on vielä velkaa jäljellä, on se myyminen yleisesti ottaen helpompaa liikkeeseen kuin yksityiselle kuluttajalle. Käytännössä rahoitetun auton myynti voidaan toteuttaa kahdella eri tavalla: joko voit itse maksaa koko loppuvelan kerralla pois, tai voit maksattaa loppuvelan rahoitusyhtiöön autosi ostajalla. Mikäli maksat loppuvelan itse, siirtyy auton omistajuus sinulle ja tällöin voit tehdä autokaupat perinteiseen tyyliin. Mikäli koko velan lunastaminen ei ole mahdollista, voitte sopia esimerkiksi niin, että autosi ostaja maksaa loppuvelan rahoitusyhtiöön ja sinulle loput kauppasummasta. Tällöin rahoitusyhtiöön tulee toimittaa jäljennös esimerkiksi kauppakirjasta, jonka jälkeen rahoitusyhtiö luovuttaa omistusoikeuden uudelle omistajalle. Joskus on myös mahdollista, että rahoitusyhtiö voi siirtää loppuvelan uuden omistajan nimiin, mikäli sen asettamat ehdot täyttyvät. Kun myyt rahoitettua autoa, aloita selvittämällä ensin loppuvelka ja sopivan ostajan löytyessä voitte yhdessä sopia loppuvelan maksusta. Voit lukea lisää rahoitetun auton myynnistä täältä.

8. Ole aktiivinen!

Auton myynnissä aktiivisuus kannattaa aina. Esimerkiksi nettiin jätettyä ilmoitusta voi jakaa vaikkapa omissa sosiaalisen median kanavissa, jolloin mahdollinen ostaja voi löytyä yllättävänkin läheltä. Myös autosta tulleisiin kyselyihin on suotavaa vastata mahdollisimman nopeasti, jotta vastapuolella autokuume ei pääse laskemaan! Usein ostajaehdokkaat pyytävät lisäkuvia, videoita ja saattavat tulla katsomaan autoa useitakin kertoja ennen lopullisen ostopäätöksen tekoa – älä siis menetä malttiasi.

9. Kauppojen solmiminen

Kun sopiva ostaja on löytynyt ja kaupat on lyöty lukkoon, toimi näin:

  • Luo autollesi sähköinen varmenne Traficomissa. Varmenteen luomisen yhteydessä voit tulostaa sekä itsellesi että ostajalle esitäytetyn luovutuskirjan. Sähköisen varmenteen sijasta voit myös antaa ostajalle rekisteröintitodistuksen ilmoitusosan. Muista ottaa myös henkilöllisyystodistus mukaan ostajan tarkistettavaksi.
  • Tehkää halutessanne kauppakirja, johon merkitään myyjän, ostajan sekä myytävänä olevan auton tiedot. Lisäksi siihen merkitään sopimanne hinta, sekä tiedot omistusoikeuden siirtymisestä ja maksuaikataulusta.
  • Kaupantekotilanteessa tarkasta ostajan henkilöllisyys, jonka jälkeen voitte yhdessä täyttää sekä allekirjoittaa luovutus- ja kauppakirjat. Säilytä myös luovutuskirjaa huolellisesti, sillä siitä voi olla myöhemmin paljon apua esimerkiksi ristiriitatilanteissa.
  • Luovuta ostajalle voimassa oleva sähköinen varmenne tai rekisteröintitodistuksen ilmoitusosa.
  • Tee Traficomin Oma asiointi -palvelussa luovutusilmoitus, jolloin vältyt esimerkiksi ylimääräisten kulujen, kuten ajoneuvoveron maksamisesta kaupanteon jälkeen.

Sinä etsit, me kerromme!

Autobotti.fi tarjoaa kilpailutuspalvelun lisäksi myös runsaasti hyödyllistä tietoa auton myyntiin tai hankintaan liittyen! Artikkeleihimme pääset tutustumaan juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii!

Haluatko myydä autosi?

Autobotti.fi -sivuston kautta auton myynti on nopeaa ja ennen kaikkea vaivatonta! Kauttamme voit kilpailuttaa kaikkien mukana olevien autoliikkeiden tarjoukset kerralla, täyttämällä ainoastaan yhden lomakkeen.

Vai onko tähtäimessä uusi menopeli?

Täytä kilpailutuslomake ja kerro meille kaipaamasi auton kriteerit, niin me etsimme sen puolestasi! Kilpailutamme useita eri autoliikkeitä jotta löytäisit etsimäsi nopeasti ja ennen kaikkea helposti.

Soita meille tai laita sähköpostia!

Palvelemme
Ma-Pe 09:00-16:00
Soita meille
+ 358449740189
Laita sähköpostia! info@autobotti.fi

Autobotin kautta saat parhaan hinnan autostasi.
Yhdellä tarjouspyynnöllä kilpailutat kaikki mukana olevat autoliikkeet ja lopuksi voit valita itse parhaimmat tarjoukset! Tarjouksen hyväksymisen jälkeen voit aloittaa neuvottelut autoliikkeiden kanssa!