Seuraa meitä: Facebook Instagram

Auton ostaminen

Mitä auton ostamisessa kannattaa huomioida?

Suomessa tehdään vuosittain keskimäärin yli puoli miljoonaa käytetyn auton kauppaa. Noin puolet näistä kaupoista tehdään merkkiliikkeissä, neljäsosa järjestäytymättömissä autoliikkeissä ja neljäsosa kaikista kaupoista tehdään kuluttajien välillä. Usein kiisteltyä onkin se, mistä auton ostaminen on järkevintä – yksityiseltä myyjältä vai autoliikkeeltä. Tähän varmasti löytyy mielipiteitä yhtä paljon kuin on kannanottajiakin, mutta käydäänpä nyt läpi, mitä eroja näiden vaihtoehtojen välillä on ja mitä kannattaa ottaa huomioon, kun erityisesti käytetyn auton ostaminen tulee ajankohtaiseksi.

Kun olet ostamassa autoa, mieti ensin, palveleeko tarpeitasi paremmin kokonaan uuden auton hankinta vai olisiko käytetty auto kuitenkin parempi vaihtoehto. Tuliterän, uuden auton ostaminen on lähes riskitöntä ja siinä mielessä houkutteleva vaihtoehto takuineen ja kuluttamattomine penkkeineen. Uusi on kuitenkin aina uusi, ja myös hinta on sen mukainen. Jos siis olet pienemmällä budjetilla liikkeellä, suuntaa katseet käytettyyn autoon. Käytetyn auton ostaminen ei ehkä ole aivan niin riskitöntä, mutta kun taustatyön tekee huolella, välttää autokaupassa monet sudenkuopat.

Käytetyn auton ostamisessa kannattaa ottaa huomioon esimerkiksi seuraavat asiat:

  1.  Ihan ensin on hyvä miettiä, millaisen auton oikeasti haluat! Mihin autoa tullaan käyttämään ja mitä ominaisuuksia siinä pitää olla. Mieti myös budjetti – kuinka paljon valmis olet valmis autoon sijoittamaan
  2. Kun ensimmäiset tärkeät päätökset on takana ja olet löytänyt sopivan auton, tarkista ensin myyjän tiedot. Auton ostaminen rekisteröidyltä omistajalta on aina turvallisin ja helpoin vaihtoehto. Kannattaa myös tarkistaa, että ajoneuvo on oikeasti liikennekäytössä.
  3.  Tarkista huolella auton kunto. Jos et itse osaa kunnolla arvioida auton kuntoa, voit hyvin teettää sille kuntotarkastuksen esimerkiksi katsastuskonttorilla. Tarkista myös huoltokirja.
  4.  Kannattaa myös olla huolellinen sen suhteen, että auton tiedot pitävät paikkaansa. Tarkista siis myös, että rekisteröintitodistuksen tekninen- ja ilmoitusosa vastaavat toisiaan.
  5.  Tuliko kaupat? Yleensä autoliikkeet hoitavat myös niin sanotut paperihommat, mutta jos ostat auton yksityiseltä, pyydä myyjältä voimassa oleva varmenne.
  6.  Tee kauppakirja aina sekä itsellesi että myyjälle. Myös luovutuskirja käy todistukseksi omistusoikeuden siirrosta.
  7.  Muista liikennevakuutus! Sitten voit rekisteröidä auton omiin nimiisi.

Mistä auton ostaminen sitten on järkevintä?

Usein auton ostaminen liikkeestä on huomattavasti helpompaa ja turvallisempaa verrattuna yksityiseen myyjään. Merkittävin ero autoliikkeen ja yksityisen myyjän välillä on kuitenkin virhevastuussa. Autoliikkeiden toiminta on aina valvottua ja lain silmissä liikkeiden tekemiin kauppoihin pätee aina kuluttajansuojalaki, kun taas yksityisten henkilöiden väliseen kauppaan sovelletaan suppeampaa kauppalakia. Tarkemmin voit lukea autokaupan vastuusta täältä.

Autoliikkeestä ostamiseen pätee korkean kuluttajansuojan lisäksi myös muita merkittäviä etuja. Ensinnäkin, mitä sille vanhalle autolle tehdään? Harva yksityinen myyjä haluaa riesakseen tarjoamaasi vaihtoautoa, mikäli se ei satu olemaan juuri sellainen kuin myyjä oli itselleen kaavaillut. Yksityiseltä myyjältä autoa hankkiessasi joutuisit siis näkemään tuplasti vaivaa, sillä käytetyn auton myyntikään ei ole aina helppoa, saatikka nopeaa. Autoliikkeet puolestaan ottavat mielellään vanhan autosi vaihdossa ja usein erityisesti auton ostamisen yhteydessä korvauskin on varsin hyvä. Myös rahoitetun auton myynti on autoliikkeeseen huomattavasti helpompaa!

Usein, etenkin kalliimman hintaluokan auton ostamisen yhteydessä autoliikkeiden tarjoamat rahoitusratkaisut sysäävät auton ostajan liikkeeseen. Yksityinen myyjä ei todennäköisesti jää odottelemaan hakemaasi rahoituspäätöstä pankeista, mutta autoliikkeet tarjoavat omia tai kumppaneidensa autorahoituksia, joista päätös saadaan heti. Autoliikkeestä ostaessasi voit saada myös vakuutukset helposti samasta paikasta! 

Lisäksi autoliikkeissä käytettyjen autojen historia on yleensä tarkistettu puolestasi. Toki kannattaa olla itsekin valppaana, mutta usein liikkeet tarkistavat auton kunnon ja sen huoltotiedot huolellisesti. Monesti autoliikkeiden vaihtoautot on joko vastikään katsastettu, tai katsastusta tarjotaan oston yhteydessä. Myös paperihommat hoituvat autokaupalta näppärästi ja helpoimmillaan saat uuden auton kirjaimellisesti avaimet käteen palveluna.

Me Autobotilla kilpailutamme puolestasi useita eri autoliikkeitä! Jätä tarjouspyyntö tästä.

Sinä etsit, me kerromme!

Autobotti.fi tarjoaa kilpailutuspalvelun lisäksi myös runsaasti hyödyllistä tietoa auton myyntiin tai hankintaan liittyen! Artikkeleihimme pääset tutustumaan juuri silloin, kun sinulle parhaiten sopii!

Haluatko myydä autosi?

Autobotti.fi -sivuston kautta auton myynti on nopeaa ja ennen kaikkea vaivatonta! Kauttamme voit kilpailuttaa kaikkien mukana olevien autoliikkeiden tarjoukset kerralla, täyttämällä ainoastaan yhden lomakkeen.

Soita meille tai laita sähköpostia!

Palvelemme
Ma-Pe 09:00-16:00
Laita sähköpostia! info@autobotti.fi

Autobotin kautta saat parhaan hinnan autostasi.
Yhdellä tarjouspyynnöllä kilpailutat kaikki mukana olevat autoliikkeet ja lopuksi voit valita itse parhaimmat tarjoukset!